Ali


Suatu ketika dahulu, Saidina Ali k.w (karamullahuwajhah) seorg yg amat disegani, pahlawan Islam yang gagah perkasa. gelaran k.w diberi kerana beliau dilahirkan dalam Islam. Dgn nama ALI itu, ramai musuh Islam yang takut kerana keGARANGan amat jelas ternyata … ditambah pula dengan kepimpinan beliau semasa menjawat jawatan Khalifah ke-4 …

***

Kini, Ahmad Ali Redza Bin Busu … sedang menderita di Hospital KL, menanti utk dibedah pada keesokkan hari (Selasa, 10 April 2007)

selama hampir setahun yang lalu, sakit kepala beliau semakin menjadi2 .. lalu si Ayah & Mama membawa beliau ke Kuantan Specialist .. dan dan tu ajer si pakar mengatakan beliau menghidap sinus.
namun, minggu lepas .. Ali sudah tidak dpt menahan kesakitan di kepala beliau lagi .. ditambah pula dengan muntah2 .. mkn dan keluar semula .. sudah 2 minggu beliau tidak ke sekolah, terdampar di rumah … lalu si Ayah membawa beliau ke Hospital Ampuan Afzan, Kuantan .. nah! doktor mengesahkan beliau mengidap brain tumor … terus beliau dimasukkan dlm keadaan berjaga2 … hasil scan, doctor mendapati ketumbuhan di dalam kepala beliau telah membesar sebyk 4cm!!! ini telah menyekat satu cecair yang dihasilkan di kepala dan sepatutnya turun ke perut utk dikumuh kan … doctor terus melakukan bypass; memasukkan tiub ke dlm kepala beliau terus disalurkan ke perut ..

rentetan dr itu, si doctor menyatakan ” iAllah panjang umur Ali! ” menurut doctor, spatutnya sudah lama beliau ‘pergi’ .. 3 kali ujian, dan beliau melepasinya .. spatutnya, semasa proses bypass itu dilakukan, air memancut2 keluar menunjukkan tekanan dikepalanya sudah tinggi .. maklum shj lah, di kepala, segala nadi .. otak dsb berada disitu .. tp, Alhamdulillah ..

lanjutan dr itu, beliau telah dipindahkan ke HKL pada pagi Jumaat, 6 April utk menjalani pembedahan membuang ketumbuhan tersebut …

bagi si Ayah, Mama & adik beradik, air mata sudah mmg menjadi mainan .. menurut doctor, jika berjaya pon pembedahan utk membuang ketumbuhan, hanya lebih kurang 20% chance utk Ali menjejaki tempoh 5 tahun … tp, doktor bukan Tuhan .. Tuhan lebih teliti dalam merencanakan skrip utk Ali ..

bagi kami, hanya doa dan tawakkal kepadaNya yang mengiringi Ali utk masuk ke OT esok .. Tuhan Maha Mengetahui, apa yang terbaik utk Ali ..

Powered by ScribeFire.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s