hernia surgery


salam & hi kpd pembaca2 blog ni (ada ke??)

it has been longggggggggggggg time not bloggin … since i got ‘lot of time’, so i can blog lah heheh ..

dua minggu lepas, i was strugglin .. with my hernia surgery!! yeahhh … it seems like minor surgery, but for the 3rd time in my life, i think i faced death!!! nyawa sampai di tekak … tp Alhamdulillah, i m still here to do some typing 🙂

oh yeah, forget about that … yeah, i had a surgery .. and it’s hernia! said Inguinal hernia ..ayah dah kene operate and paktam da operate .. now it’s my turn… 1st skali terasa maybe a month ago … sunday, stretching with my yaqzans, prepare for futsal … ttiba rase sakit d pangkal peha … tp rase nyer normal … mmg slalu saket kt situ … mlm tu da x ble tido … next morning start rase senak2 … call ayah n ask him about his hernia … yeahh, same symptom … few days later, went to me my bro, Zaidi … doin some ‘fixing’ .. and he did ask me to do the surgery … the only cure for hernia … he asked me to not-to angkat benda2 berat … but… heheheheheh … siap da sampai kemaman lagi tuuu!! did some delivery … well, ‘kerja’ …

after get back from kemaman, manage to see doctor … our regular doc … Dr Azeed at sri petaling … xyah lah cite ape yg berlaku dlm klinik tu (huwaaaaaaaa) … tp doc ckp, still early stage … so die just kasi muscle relief … but still the same … the nxt week, become worse … start muntah2 and xde selera nk makan … jumpa balik Dr Azeed terus die refer pada docs di Pantai Hospital, Pantai … but still die kate x nampak lagi hernia nyer … nxt day trus g pantai … jumpa Dr Abdul Fahmi Karim … 1st time die tgk … “woooo..awak kene hernia dua2 belah ni!” AllahuAkbar …. and terus dier suruh masuk hospital nxt day, and operate on Friday afternoon … well, sempat lagi la tgk Man Utd – Roma mlm tu ahakss…

Nxt day (Khamis) mlm, Aby & yaqzans send me to the ward … tamat waktu melawat, they went home and i was alone (actually got a neighbour in the ward room hehe) … and suddenly, a knocked on the door, and wat a surprise … it was my buddy Azizi & Arai!!! hahaha … they were on the way to a meeting at Bukit Bintang (mmmmmmm was it really a meeting?? hahahahhaah) … borak2 sampai nurse pon sound “waktu melawat sampai kol 10 ye… patient nk tido” hahahah .. tp ape yg coincident nyer, kami bertiga masing2 telah ‘ditebuk’ di perut … hahahahhahahaah

so the nxt day, duduk dlm ward … nurse dtg kol 5 amek b.p and body temp., housekeeping dtg kol 7 kemas katil and bfast… oh ya …. cannot take anything, prepare for the operation …. borak2 dgn neighbour, and again, a coincident, he is Man Utd fan!!! yeahhhh, i got a companion to watch Man Utd-Arsenal that sunday (of course i can watch with Aby, but she is Arsenal!)… Aby sampai jam 1030 … still nothing happen to me (for a surgery) … ayah & umi dtg dlm kol 12 … we start curious and Aby pergi tanyer staff nurse … oh yea, they forgot … lepas ayah da pergi masjid (solat Jumaat), umi plak turun utk solat … and the journey begin .. start dgn amek darah, kene inject skali, terus tukar OT robe .. and 130pm, start d tolak ke OT …



ambik darah!

OT robe posing with OT robe (gambo senget lak)

dah nk kene tolak
ready sblm kene tolak …


on the way to OT … tunggu lif

so, masuk kt dlm bilik peralihan OT, tunggu kt 20 min gak kot … da start tido2 sket da.. maybe sbb injection .. ntah lah … pastu pakar bius da dtg … mula2 die cucuk tgn utk drip … lepas tu, die ckp “ok tarik nafas dlm2 … kita kasi oxygen eh” … letak je oxygen tu kt mulut, terus gone!!! oooo man … tau2 jer … rase x bleh nafas … and terasa ‘something’ kt perut … bukak mate sket2 nampak nurse duduk kt meja sebelah … try ckp kt die .. “nafas” … die jawab “muhammad hasni .. wat do you want?” ooo mannn .. die x paham den ckp melayu …… pastu ckp lar omputih .. sib baik mase tu igt mcmane nk ckp omputih hehe … “breath..breath” ….  but until now, i still thinkin … was i said it correctly???????? cos kalau lain bunyik nyer, lain lar maksud nyer … hahahahhahahahahahah … then baru lar die sedut kahak … and Alhamdulillah … tak lama lepas tu, dgr lagi nurse tu tanyer nk balik ward dah ni … wow, mungkin kah segala nyer berakhir??? die pon start tolak … try carik2 jam, nampak la jam kt dinding .. jam 5.30 .. so arround 3 hrs …

1st face i saw, of course my Aby! she waited for me at the ward’s entrance … masuk dlm bilik, i saw yaqzans .. there curious wat happen to their daddy … also, all my siblings was there; nini,zizi,zura,dikmi & adik .. also ayah & umi .. and also, my cousin; Sabiq … ooo yeah .. i felt like everybody love me … huhuhuhu (sob sob) … x lame lepas tu, dtg plak pchek (my boss),mcek,ali & amir … but, i cannot fight the dizziness … sbb bius kot … bukak mate sket2 … tegur dorg sket2 .. x lame lepas tu, dtg plak Aby’s collegue; Yati & Koko & Hanna, also kak shidah … that nite, igt2 lupa wat happen and all the conversation … but wat i noe, my Aby was at my side … and also, my neighbour dah discharge lah … alahai, xde teman tgk man utd-arsenal eheheh

the next day, still dizzy until afternoon … x lame lepas tu, ayah & umi dtg … serta adik2 yg lain & yaqzans … then makngah+abg sebumar+kak sue, pakteh razak+makteh pipah+safwan … then ayah & mak dr Ipoh … ptg plak, paktam+maktam+sabqi+sadiq+nina dtg … haha lots of advice dpt dr maktam … coz die yg jaga paktam masa paktam kene operate dulu … so oke lar ..

sunday … maksu & makcik dtg tghari tu .. pastu baru larh yaqzans dtg, dgn maklang,makteh & ayah mie … ma nini & mama dik da balik seremban smlm sbb ma nini ada kelas & mama dik amek adiah SPM die … ptg2 sket mak & ayah dtg .. hari ni yaqzans akan duk dgn atok & maktok sbb maklang,makteh & ayah mie da kene blk seremban … esok da nk keje … belah mlm, ayah & umi dtg bawak sup ikan haruan .. banglong fahimi pon dtg lepas tu … tak lame lepas tu dtg plak abg sebumar+kak sue+makngah … makngah bawakkan pati ikan haruan … wooo bau die …….. and x lame lepas tu, zalee dtg with apitt … huhuh zalee baru diberitahu ptg tu …

monday, doc dtg lagi spt biasa biasa dan ckp esok ble blk … yehaaaaa…. nurse buat dressing n tampal plaster baru … ptg tu Aby’s collegue kak Dillah dtg whole family …

muka happy esok nk blk …

tuesday, tunggu doc smpai tghari …… lamer la plak doc nk dtg .. igt dpt blk awal … pastu discharge nyer process, makkkk aiihhhhh .. kt 3 jam … last2 kol 5 jugak dpt kuar dr hospital … suspen gak nk naik kete ni, mcm2 dlm pk-ran .. tp Alhamdulillah slamat sampai d rumah … ayah & Aby tolong kuar kan katil depan tv … ini lah katil sakit name nyer … mlm tu, mak & ayah balik ke Ipoh … tinggal lah kami anak beranak … mlm tu, Arai & Azizi come visit lagi … thnx to both of ma bro!

last monday jumpa doc balik .. da bukak plaster … doc ckp 3 hari lagi bole mandi .. yayyyyyyyyyyy … finally … mandi …. so, i decide to mandi on thursday (smlm) … hihih .. sajer lebey2 kan hari hehe ..

till now, xde ar jalan2 kua lagi .. doc pesan ble kalau nk jalan2, tp kalau sakit, stop!!!! sendiri mau ingat larr…. yg lain2 xde pe pesanan .. oh ye, main bola, 3 bulan cuti!! tp maybe i ll take 6 months … kasi recover bebetul …. hari2 ku atas katil ni jer arr …. thnx tu ma bro Azizi for all the DVDs yg die kasi pinjam … byk agi x katam agi ni … thnx to ma bro Akbar for the visit .. huhuh lepas exam tu terus maghi … good luck in your remaining paper .. huhuuhuh

mmmm x tau ape da nk tulih … merapu da ni … dekat 5 jam nk type entry ni .. huhuh … oke la .. later … n salam!

Advertisements

23 thoughts on “hernia surgery

  1. Bro, nice blog experience about your surgery…bila baca gelabah nak gie surgery rasa ilang sket…btw, Dr Abdul Fahmi kasi you brapa hari MC?
    and you fully recover, mean boleh jalan macam biasa dalam brapa minggu?

    • Bro Shah,
      Thanks for your time visiting my blog.
      Bersawang dah ni. hehehe
      Dr. Fahmi kasi MC 1 bulan.
      Btw, bro kene surgery apa? bila? Wish you all the best. InsyaAllah xde apa tu. Sket je 🙂

      • Bersawang xpe bro, janji infomative hehe..surgery hernia jugak, maybe besok dgn doc fahmi jugak..so after one month ko boleh jalan macam biasa dah ke? Aku bukan apa risau sebab aku active selalu bersukan..tak sure lepas surgery nnt camne..takut kene pencen xleh main sports.

      • actually masa tgh MC tu boleh jalan. xde hal. tp cume kene beringat je lah. batuk tak boleh kuat2. kalau rasa nak terbatuk, kene tahan tempat kene operate tu.
        kalau active bersukan, make sure cuti rehat betul2 lah. lama2 sket pon xpe. nnti insyaAllah boleh main balik mcm biasa. aku pon da start balik futsal lepas 6 months. hantam main mcm xde apa2. btw, esok open surgery or yg main tebuk sket2 tu?

      • Salam bro..alhamdulillah..surgery went well last thursday…on wednesday tu..doctor has decided to do keyhole surgery for my case..tak jadi open…aku mmg dah mentally prepare for open surgery..tapi doc decided keyhole..so aku macam alamak..apa nak aku expect, mental tak prepare for keyhole..tapi alhamdulillah, so far recovery well…dok sepital dalam 4 hari..discharge now kat rumah recovery and dah boleh jalan sket2x pelan2x…insyallah ok..

        thanks for your blog and experience sharing…especially ko had same doctor for surgery(Dr.Fahmi at Pantai Hospital)…so confidence level aku to undergo surgery with the same doctor tu up sikit lar..maklumlar first time aku nak kene admitted and surgery lak tu….

        Thanks!

        p/s: Dr.Fahmi sekarang dah title Dato’ eh? ko tau? aku tak perasan baru tau masa admitted tu.. Dato’ Dr. Abdul Fahmi A.karim 😀

      • AsSalam bro,
        Alhamdulillah. Semua dah selamat. So skrg jaga kesihatan je. Pantang kene jaga gak bro hahaha. Terutamanya jgn angkat mende2 berat. kalau berniat nak menolong angkat pon, terpaksa tangguhkan dulu 🙂

        Yeah, masa aku operate dulu mmg dia dah title Dato’. Kadang2 tersasul gak, kejap panggil Dato’ kejap panggil doctor. Tp oke lah. very friendly doctor. sekarang kalau aku g Pantai, kalau dia nampak aku dia yang tegur dulu. aku lak naik segan hahahaha

        oke bro, take care ya.

      • Thank you bro, so far ok..tu lar pantang..so far xlanggar lagi…ko brapa lama baru start angkat2x barang balik?

        Anak kecik aku lar kesian..dia setahun++, lepas aku surgery sampai sekarang aku xdokong dia lagi…member macam pelik kekadang stress bila dia dtg dekat aku aku xdokong dia cam dulu..konpius member…haha..apaleh buat daddy tgh pantang.

        Tanya sket if u don’t mind, masa ko surgery dulu u pay your own ke or insurance?aku pakai insurance, tp aku kene pay some cash directly to dr.fahmi sebab dia pakai some tools dia beli sendiri(like the mesh and stapler titanium utk tampal kat tempat hernia tu)

  2. Maaf menganggu.kalau leh tahu brapa kos utk pbedahan inguinal hernia dgn doc.Fahmi kt Hospital Pantai ni ah..Mcm nk try dia jgk utk my surgery..tp guna insuran company up to (10K) je…isau lak kang cecah lebih dr tu.kalau sudi share brape total kosnya..so leh budget..tq bro..

    • Salam Bro…just to share…for my case Dr.Fahmi buat key hole surgery…Alhamdulillah covered all by my company insurance..total cost dalam 17K++ kalau tak silap…tapi masa tu i kene pay cash to him dalam 3K utk bayar mesh and titanium staple…tapi boleh claim back to company, dr.fahmi issued receipt for me to claim….so saya suggest you meet him and discuss payment method up front with him senang..sebab my case, lepas surgery baru tau kene bayar cash 3k to him…tapi nasib baik boleh claim balik from my company..Alhamdulillah.

      tapi kalo open surgery, tak sure berapa cost..rasa less dari key hole surgery..good luck with your surgery.

      • Banglong!!hehe..Alhamdulillah bro, lepas surgery sampai sekarang xde complication..macam biasa..and kekandng macam terlupa pulak penah kene surgery..tapi pantang pasal angkat berat tu sampai sekarang masih follow..other activities termasuk sports..Alhamdulillah kembali seperti biasa..ko macamana?ok so far?

      • Yo Shah!
        Alhamdulillah, glad to hear that everything is oke.
        Selagi dpt, try lah pantang. Aku walaupon dah nk masuk 5 tahun, tp kadang masih terasa kt tmpt operate tu. tp 1 side je lah hehe. Sebelah lagi oke. Tp ok lah. At least Tuhan bg ingatan so that kita sentiasa bersyukur dan Redha cheewaahh.

        Take care bro!

  3. Oh ok..thx bro Shah for the info..perghh mahal jgk ur surgery..mcm ni mmg confirm2 x leh guna keyhole method..its going to cost me a lot..kalau mcm bro ur surgery covered by company..so no hal la..masalah gua covered up to 10K..plus follow up treatment after operation lg..so kena btl2 cr yg reasonable price klau x kena topup pakai duit sndiri..x sanggup..hehehe..maybe i should consider other specialist doc.ade kol hospital..byk ckp doc fahmi quite expensive.hehe.btw baru cadang nk jumpa specialist doc for the operation..Pray me all the best bro..

    • Ha’ah..dr.fahmi quite expensive..that what I heard too..tapi ms aku sblm decide to operate..did some survey jugak..banyak feedback his expertise as surgeon very good..esp kalo keyhole surgery, one of the top kat mesia..sebab company aku cover as per charge..so why not..hehe…tapi kalo ada constrain insurance coverage..baik check betul2 dulu..ada lagi sorang doc kat pantai nama doc zain general surgeon pon buat jugak hernia repair..maybe can check dgn dia kalo nak..

      Dah tanya doc fahmi ke? I wonder how much it cost with him untuk open surgery…dulu mula2 aku ingat open surgery..tapi aleh2 dia kata can do keyhole

  4. Oh yup..baru tahu yg dr fahmi mmg famous..ade jumpa quite a lot of health article commented by him..mcm risau jer dgr harga dia tuh..hehe..lucky for both of u bro..pernah surgery under him..coincidentally, psl doc Zain ..mmg mcm bercadang nk deal dgn dia jgk…sbb ader kol pusrawi..then dia suggest utk try this doctor…infact dia senior doc kt sana…baru tahu rupa2nya doc Zain incharge utk both hospital ..pantai & pusrawi..so mcm nk try consult dgn dia.jer..hehe.ok bro ape2 hal akan update later k..

  5. Salam banglong & bro Shah just to update..next thursday (21/2/13) gua dh confirm akan admit kt Pusrawi for my right side inguinal hernia surgery..Akan bt dgn doc Zain.its goin to be an open surgery with general anesthesia.bius penuh..perghh bdebar+seriau jgk ni..hehehe sama ah mcm bro Shah dulu.. 1st time msk hospital..pastu kena potong adeih..So.nk mintak tlg banglong dgn bro Shah doakan yg terbaik utk aku k..semoga selamat, sihat dan cepat sembuh..hehe..apa2 nanti aku update lg…..Salam..

    • Salam bro…insyaAllah semua akan OK…i know how u feel now tambah lagi first time masuk surgery..aku pon tu first time surgery in my entire life..hahhaha berdebar tak hengat..tapi kene maintain taknak anak bini pulak yg risau sangat ….apa2 pon aku doa kan yg terbaik dan dipermudahkan segalanya InsyaAllah..general anesthesia tu better kot..utk org2x first time macam kita..heheh…aku ingat dulu, masa dalam operations room..dok borak2 dgn pakar bius…tetiba je aku tak sedar dah..ahhah sedar2x dah kat recovery room…xde apa bro jgn risau, maybe what u need to expect after the surgery, ada rasa perut macam senak, pedih sket…tapi masa tu ko sure tgh high lagi …so macam rasa tak rasa lar…masa tgh surgery tu mmg tak ingat apa2..very deep sleep rasa cam kejap je..padahal dah 2 hrs++ dalam operation room…dont worry bro…aku doakan terbaik untuk kau dah dipermudahkan segalanya…InsyaAllah..GOOD LUCK BRO!!

      p/s : Doc zain tu very experience doc jugak..dont worry 🙂 dulu anak second aku sunat dgn dia kat hospital pantai..very nice doctor.

    • Salam bro One & Bro Shah,

      InsyaAllah bro, semua berjalan lancar. Kami doakan bro cepat sembuh. Jgn lupa jaga pantang; which is salah satunya jgn angkat menda2 berat.
      InsyaAllah u are in good hand.
      Anything update kitorg, oke?

  6. Salam banlong n bro shah..just to update my current condition…perghh lama jgk ambil masa nk update kt sni..sbb bz, plus ..just nk tgk dulu cmne keadaan lps operation..sbnrnya aritu tpaksa postpone surgery date for some reason….so today lebih kurang 3 bln dh sembuh dr operation..haha..alhamdulillah everythings running smoothly…setakat ni semuanya okay…rupa-rupanya…surgery for hernia takde la seteruk yg disangka..cuma camna cara kita handle..just be positive..insya Allah semuanya akan okay..pd bro2 kt luar sana..yg mungkin menghadapi penyakit inguinal hernia ni..dont worry..k..pls go see the doc for the surgery…insyaallah..tak akan ade sebarang masalah..and seriously ia tidak akan memberi kesan keatas sistem reproduktif kelakian anda..hahaha..saya punya still maintain mantap jer…hahaha…so tak perlu rasa takut..to bro shah and banglong ..terima kasih byk2 utk semua support dan nasihat dan kekuatan yg dibrikan..hnya Allah yg boleh mmbalas jasa baik anda,..skg dh rasa happy sgt2 sbb alhamdulillah dh totally sembuh….anything just reply to my post here ok..tq 🙂

    • Bro One..Alhamdulillah…good to hear everything was OK!! hahaha..xde menda sangat kan? sebelum surgery je ketaq terlebih..lepas surgery takde apa sgt..cuma nak kene jaga pantang je lar bak kata bang long..hehe…

      Alhamdulillah berkat blog banglong ni, sedikit sebanyak membantu org2x macam aku and bro one…utk ada extra semangat and courage to face the surgery….ketaq kepala lutut woo..tak penah surgery..tapi at least ada org yg facing same thing..so ketaq tu hilang lar sket kan? 🙂

      Aku doakan kesihatan yg berterusan utk both of you…Bang Long and Bro One! Alhamdulillah semua dah jalan selamat!!

      Syukur Alhamdulillah.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s