Hari ini hari Ahad?


spt biasa, keluar rumah pagi2 selepas menghantar anak-anak kemudian menghantar isteri ke pejabat, sy terberuk! aikk, nape x byk kete atas jalan hari ni? adakah kami masih lagi di hari Ahad? kemudian isteri saya memberi kata2 positif, “Ramai org cuti kot.Dah akhir2 tahun ni.” oh ye betul. di opis sy sendiri pon, spatut nyer hanya kami ber 3 shj yg tinggal; bos,en Zalee and myself.

Sepanjang perjalanan ke opis, selepas mendrop kan isteri di opis beliau saya berpk menyoal diri sendiri sambil menjawab setiap soalan dengan sendiri juga hehe :

Kenapa saya g opis?

sbb saye keje.

buat apa ke opis? byk keje (project) lagi yang belum selesai ke?

mmmm kebanyakkan nyer dah ujung2. touchin here and there.

BIH TU CUTI DUK UMAH JE LERR… internet pon ada d umah kan?

mm xpe la.. bdk2 kt opis pon xde .. at least ada org kt opis drpd kosong terus ..

nak buat apa kt opis ni?

mcm2.. planning ble… r&d ble … pk utk tahun depan plak …

kompeni sendiri ke ni??

tak.

bih tu??

eh .. dah amanah … buat lar .. LU FKIR LA SELILI!

eh, dah sampai opis lakk … so apakah kesimpulan yg cuba diblog kan ini? ntah lah … mungkin sbb dah terlalu biasa dgn hidup susah, bekerja dgn organisasi yg kecil, nk amek cuti pon berpk lapan puluh lapan kali. kalau bercuti pon sbb2 pergi bercuti bersama keluarga yang telah dirancang lebih awal. ataupon hal2 yang lebih penting berlaku; sakit, g hpital (maklumlah sejak2 jd pengunjung tetap hospital), kete rosak dsb..

merujuk kepada kata2 ayahanda semasa kami berdiskusi berkenaan dgn HR sesebuah organisasi, “Cuti adalah kelayakan setiap pekerja, tapi bukanlah hak setiap pekerja!”

p/s : blog ni, boss bace gak .. kene tulih lek lok .. kang sensitip, sape yg susah?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s